Sognefjellet er fjellområdet mellom Jotunheimen,Breheimen og Hurrungane.      Sognefjellsveien strekker seg fra Gudbrandsdalen i øst,til Sognefjorden i vest og mange kaller dette den virkelige porten til Jotunheimen. Fra de grønne engene og det frodige kulturlandskapet i Bøverdalen kan du ane de mektige fjella i det fjerne. Det går oppover til toppunktet 1434 meter over havet, og gjør veien til Nord-Europas høyeste fjellovergang. 

Sognefjellsveien ble den første nasjonale turistvei i 2007 og da oppgradert til hvordan vi kjenner den i dag, en vei tilrettelagt for turister med flotte stoppesteder og rasteplasser. Veien bærer på lang historie og har vært en viktig fjellovergang i flere hundre år. I gamle tider var turen over Sognefjellet viktig for å frakte handelsvarer mellom øst og vest. Været kunne være tøft og har tatt mange liv når handelskaravannene passerte over fjellovergangen i uvær. I dag står det fremdeles store varder som er plassert på strekket mellom Turtagrø og Krossbu. Vardene ble satt opp på 1800-tallet og skulle bidra til tryggere overfart. Selv på 1800-tallet var trafikken stor over fjellet. Bilveien ble åpent i 1938 og ble bygget av blant annet arbeisløs ungdom satt i arbeid på tiltak fra staten

På vinterstid er veret så hardt og snømengdene så store at det er uråd å halde vegen open. Sognefjellsveien åpner 1.mai hvert år,og brøytekantene kan da være helt opp mot 10 m. høye. 

Sognefjellet er et fasinerende fjellparti med flott utsikt og mange flotte turmål. Fjellområdet er et høyfjellsplatå som ligger mellom 1200-1500 meters høyde.

Langs veien ligger flere private turisthytter. Sognefjellshytta gir enkel tilgang for turer oppå selve Sognefjellsplatået og over Fannaråkbreen til Fannaråken eller Steindalsnosi. Noe lenger nede retning østover ligger Krossbu Turiststasjon, som er et utmerket utgangspunkt for turer til Smørstabbtindene, Smørstabreen eller Bøverbreen.

 Fannaråken og Steindalsnosi ligger oppe på selve Sognefjellsplatået. På Fannaråken står også landets høyestliggende betjente turisthytte, en tidligere værstasjon som var betjent av metrologisk institutt. Fra toppen er det flott utsikt mot Hurrungane og Smørstabbtindene.

Smørstabbreen er Jotunheimens største bre, som sammen med Leirbrean omringer Smørstabbtindene - en rekke med flotte fjelltopper.

Kilde : Nasjonale turistveger og tinderangel.no

  • Steinskulptur av Knut Wold

    Midt oppe på fjellet ved Storevasskrysset finn du ein rasteplass der du kan nyte utsikta over Fanaråken og fjella rundt. Steinskulpturen av Knut Wold er eit mykje brukt fotoobjekt i den vakre fjellheimen.

  • Sognefjellet 01.05.2014

  • Monument over Ibsen og Wergeland sine vandringer over fjellet

Over Sognefjeldet av Theodor Caspari

"Hei! Skunde deg Ludvig! Fly, fly som en hind!" -
skrek Tore og hyttet med hånden:
"Sjå der, kor det griner bak Fanaråktind
og driver med snø over fonnen! -
Her var det han stupte, han Tjøstel fra Lom.
Det korset der burte - du ser det? -
Dit var det han nådde, da snøstormen kom. -
Der sank han og orket ei mere.

Dei fant han um våren. Ei halvtønne bygg
låg gjømt bak ei mosegrå helle.
Den vilde han frakte fem mil på sin rygg -
til kone og barn over fjellet. -
Men snøføiken isnet. Så frøs han ihjel
på flyen, den fattige bonde -.
Gud trøste og glede hans ærlige sjel
og frelse hver mann fra det vonde!" -

Men gutten blev taus og alvorlig med ett,
og tårene stod ham i øiet. -
Så hvisket han: "Tore, nu er jeg så trett,
og fjellene står der så høie. -
Men tønnen med bygg, - hvor blev det av den? -
Jeg synes så synd på den døde! -
Du Tore, å løft mig i kløven igjen! -
nå blir det så mørkt og så øde." -

  • Teltplassen ved Turtagrø

  • Krossbu fjellstue

VÅR PÅ SOGNEFJELLET